Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn mandag 09.12.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile fokksnøflak i leområder. Vedvarende svake lag kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Litt kjøligere vær igjen, med moderat vind fra nordvest og enkelte snøbyger. Det kan bli noe vindtransport av snø til hellinger mellom øst og sør. Eldre fokksnøflak vil stabiliseres en del. Det vil fortsatt være mulig å utløse skred i fokksnøen, både den litt eldre og den ferske. Svake lag finnes dypere i snødekket og ved bakken. Det er mulig å løse ut skred også på disse lagene. Der det er mye snø, kan skredene bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 8. desember 2019

Mildværet i starten av uka fuktet øvre del av snøpakka helt opp til 800-1200 moh, og under skoggrensa smeltet mye av snøen bort. Mye nysnø og vind torsdag og fredag har dannet ferske fokksnøflak i høyereliggende områder, hovedsaklig i nord- og østvendt terreng. Nysnø siste døgn ned til de laveste områdene. I øvre deler av skogbeltet er det mye løssnø. Noe sørøst vind søndag har gitt vindtransport til lehellinger mellom nordvest og øst.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn langs bakken. Enkelte steder kan det også være innslag av nedføyket rim høyere i snødekket.

Torsdag ble et registrert fjernutløste skred i Sogndalsdalen. Fredag et personutløst str. 1 skred i øvre Lærdal, mot Hemsedal.

Siste døgn til søndag morgen kom det 1-12 mm nedbør, stort sett som snø, og mest nedbør øst i regionen. Snøfallet har fortsatt utover dagen, med overgang til regn i en del lavereliggende områder. Det meldes om drønn og sprekkdannelser i snøen ved belastning av skiløper flere steder. Dette kan indikere et fortsatt aktivt kantkornlag.

Fjellvær

Søndag 8. desember 2019

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -10 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør vest i regionen.

Mandag 9. desember 2019

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Bris fra nordvest, endring til liten kuling fra nord om formiddagen. -13 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS